78 000, Banjaluka, Vojvode Momčila16   +387 (51) 490 300    tobl@teol.net   FAQ

Kraft pivare

Kraft pivare

Krafting kaver 1Kraft pivo je pivo koje je napravljeno od strane malog, nezavisnog i tradicionalnog proizvođača. Takve pivare generalno karakteriše fokusiranje na integriteti kvalitet sastojaka, posebno izraženom ukusu i tehnikama spremanja piva.Krafter je klub zanatskih (kraft) pivara osnovan u Banjoj Luci s ciljem promocije zanatskog pivarstva. Redovne aktivnosti su pivarska druženja, razmjenjivanje recepata i iskustava kao i posjete drugim pivarama u zemlji i inostranstvu.

Udruženje kraft pivara Krafter predstavilo je prvi banjalučki festival zanatskog piva: Krafting, još 2016 godine. Na festivalu su se predstavili pivari iz Banjaluke i ostatka BiH a pivoljupci su imaju priliku da uživaju u više od 20 vrsta zanatskih piva, a pored toga tu su i kobasice kao i sosevi za hrabre. Posjetioci su na ulazu dobili času sa kojom su mogli besplatno da probaju sve ponuđeno i takođe popričaju sa pivarima i iz prve ruke saznaju o samoj proizvodnji, stilovima i detaljima oko piva.

The Master Craft brewery

Najsavremenija mala kraft pivara, sa četiri vrste piva, počela je s radom, a ljubitelji ovog piva moći će ga degustirati u pivnici MCB (The Master Craft brewery) u Banjaluci. Od drugih pivara, ova se razlikuje prije svega po samom kapacitetu jer se radi o maloj pivari, zatim ona je zanatska, što znači dosta je manuelnog rada u njoj, a treće razlikuje se po formatu objekta gdje imamo u sklopu proizvodnje i dio za degustaciju gdje se sva ta piva mogu probati. Trenutno su u ponudi četiri vrste piva, a uskoro se očekuje i peto.U pivnici uz pivo gostima je u ponudi i pivski meni. Ono što je najinteresantnije je jedinstven stakleni zid koji razdvaja tap room (prostor sa točilicama) i zanatski pogon, pivaru u kojoj se rade vrhunska piva

Sama tehnologija piva je zahtjevan proces i traje dugo. Proizvodnja i priprema piva radi se od 20 do 30 dana, u zavisnosti od vrste piva. Kuhanje piva je posao koji se radi jedan dan, a kapaciteti su da  dnevno možemo skuhati tonu piva. Na mjesečnom nivou u MCB zanatskoj pivari proizvode se oko šest tona piva. Pivnica se nalazi pored restorana Ugostiteljske škole u Banjaluci.

U njemu možete piti kvalitetno zanatsko kraft pivo, direktno iz proizvodnje. Uz pivo možete dobiti i ukusan zalogaj, jer imaju sjajnu kuhinju, sa naravno pivarskim menijem.

Zanatska pivara Gorštak

Krajem 2016. godine osnovana je Poljoprivredna zadruga „Gorštak“ ,Laktaši. U okviru nje djeluje istoimena mala zanatska pivara pod rukovodstvom Nikole Galića. Pivara proizvodi nekoliko vrsta piva uz stalnu tendenciju izbacivanja novih u stalnoj i sezonskoj ponudi. Cijela priča je rezultat ogromnog entuzijazma, želje i ljubavi za kvalitetnim domaćim pivom iz zanatske proizvodnje. Svi recepti koriste samo najkvalitetnije prirodne sirovine – razne vrste hmeljeva, sladova, neslađenih žitarica, domaćih i egzotičnih začina i voćki, ljekovitog bilja, meda i dr, kao i posebne sorte pivskog kvasca i vodu. Upotreba bilo kakvih vještačkih dodataka, konzervanasa, enzima, boja, stabilizatora i slično ne dolazi u obzir! Sva piva su nefiltrirana i nepasterizovana, što znači da su u sebi zadržala sve hranjive sastojke, arome i blagodati prirode pa se mogu smatrati i ljekovitim i korisnim za duh i tijelo. Proizvodnja „Gorštak“ piva je „zanatska“, što znači da sve proizvodne procese (izuzev kontrole temperature u fermentorima) obavlјa čovjek, ručno. Svaka flaša je ručno napunjena, čepirana, etiketirana i upakovana.

Illiricym Brewery

Illiricym Breweryse nalazi ispod glavnog gradskog trga-Trga Krajine. U njemu možete piti kvalitetno zanatsko kraft pivo, direktno iz proizvodnje. Neka od kraf piva koja proizvode su dobila zanimljive nazive poput: Kastra, Dajak, Tratinčica, Skakač, Ale i 7 na 1.


Jun 2023
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2