78 000, Banjaluka, Kralja Petra I Karađorđevića 87   +387 (51) 490 306    tobl@teol.net   FAQ

Muzej Republike Srpske

Banja Luka proglašena turističkim mjestom

DSC 0002

Danas je u Staklencu održana press konferencija  povodom dobivanja statusa turističkog mjesta za grad Banja Luku. Predstavnici TOBL-a su prisutnima predstavili koristi koje grad dobija ovim statusom, prije svega u mogućnosti povećanja boravišne takse. Dodatni prihodi od boraviše takse bili bi usmjereni na promotivne aktivnosti, što će svakao dovesti do povećanja turističkog prometa.

Na osnovu rješenja izdatih od strane Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, grad Banjaluka proglašen je turističkim mjestima u Republici Srpskoj, prema kvantitativnim i kvalitativnim kriterijumima za proglašenje turističkog mjesta, a u cilju uspostavljanja centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja u Republici Srpskoj.

Naime, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši se na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterijuma. Kvantitativni kriterijumi procjenjuju se na osnovu podataka o obimu turističkog prometa (broj dolazaka i noćenja turista) na području jedinice lokalne samouprave u posljednjoj godini koja prethodi godini u kojoj se vrši proglašenje turističkog mjesta. Kvalitativni kriterijumi se procjenjuju na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture (turistička signalizacija, prirodna i kulturna baština, turistički proizvodi i dr) i turističke suprastrukture (hoteli, moteli, pansioni, hosteli, seoska domaćinstva, restorani i dr) na području jedinice lokalne samouprave.

Prethodno je Ministarstvu trgovine i turizma upućen zahtjev za proglašenje turističkog mjesta od strane Grada Banjaluka kao organizacione i funkcionalne cjeline sa formiranom turističkom ponudom, prirodnim vrijednostima, kulturnim dobrima, znamenitostima od značaja za turizam, komunalnom, saobraćajnom i turističkom infrastrukturom i drugim sadržajima za smještaj i boravak turista.

Rješenje kojim je grad Banjaluka proglašen turističkim mjestima u Republici Srpskoj donešeno je na period od pet godina nakon čega podliježu reviziji.

Takođe, predstavljen je i letak sa uputstvima prilikom registracije smještajnih objekata tipa apartmani, sobe za iznajmljivanje i kuće za odmor, kojim se uveliko olakšava i sam proces registracije istih. Više na linku.

 


  Vijesti
Avgust 2020
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6