78 000, Banjaluka, Vojvode Momčila16   +387 (51) 490 300    tobl@teol.net   FAQ

Kontakt TOBL

Američki autostoper na putovanju kroz BIH: stanica Banja Luka

Američki turista, Daniel Shachory, u potraži za nezaboravnim iskustvima, na svom putu od Francuske do Vijetnama, trenutno je na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu. Ovaj autostoper je izabrao  drugačiji način putovanja. Daniel dolazi iz Los Anđelesa, a životno je iskustvo odlučio steći putujući svijetom. Neke od zemalja koje je obišao su: Meksiko, Francuska, Italija, Hrvatska, Malavi, Nepal, Zambija, a sada može na svoju listu dodati i BiH.

Glavni razlog  izabra autostopiranja kao načina putovanja jeste njegova želja da upozna lokalno stanovištvo i zemlju koju posjećuje kroz njih: "Na ovaj način se najbolje upoznaje kultura i autentičnost mjesta koja posjećujem". 

Istražuje manja turistička mjesta, za razliku od većih turističkih destinacija poput Rima, Pariza i Londona, jer mu manja mjesta pružaju bolji način da upozna život lokalnog stanovništva i obiđe autentična mjesta.
Na svom dosadašnjem putovanju kroz BIH posjetio je: Banja Luku, Krupu na Vrbasu, Bočac, Mrkonjić Grad i Jajce. U Banjaluci ga je oduševila gastronomija, a posebno banjalučki ćevap i burek ispod sača, naš humor i gostoljubivost, ali i priroda koja nam je u neposrednoj blizini.
Upoznajući ljude u mjestima koja posjećuje pruža im priliku da na svom maternjem jeziku, napišu nekoliko redaka u posebnu svesku koju čuva kao podsjetnik gdje je sve putovao.  Dio posveta su mu do sada preveli, a neke još nije uspio da odgonetne.
U Banjaluci ga je oduševila naša gastroponuda, te je probao burek ispod sača, baklavu i banjalučke ćevape.
Kada je prijateljima rekao da će putovati i u zemlje bivše Jugoslavije, mnogu su bili skeptični, kako mladi Amerikanac kaže: " prije svega zbog objava u medijima, ali i američkih filmova, BIH, zajedno sa državama bivše Jugoslavije predstavljena je u negativnom smislu". 

Došavši ovdje njegovi stavovi su se  promijenili: "Ljudi u BIH su gostoprimljivi, srdačni, susretljivi i imaju odličan smisao za humor, uvijek su tu da pomognu sa svim pitanjima koja sam imao".
Poseban doživljaj, koji nam je Daniel ispričao, desio se po njegovom dolasku u Banjaluku. Svratio je u jedan pub, a ono što se desilo iznenadilo je ovog Amerikanca. Naime, jedna žena je odjednom počela ljuto vikati: "Propuh, propuh", a on kako nije znao značenje riječi propuh, uplašila ga je. Kada su mi objasnili da je propuh veoma ozbiljna tema kod nas, iznenadio se, jer je mnogim Amerikancima nepoznanica. Uvijek nastoji da savlada nekoliko riječi zemlje u koju putuje, zbog lakšeg sporazumjevanja.

Daniel objavljuje priča sa svojih putovanja na: YouTube kanalu, Facebook-u i Instagram-u.

1Fotografija: ATV
Prilog o Danijelu  možete pogledati na sljedećem linku  Alternativna televizija- prilog o Šakoriju.

 


  Vijesti
Jul 2021
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1