Print this page

Pješačenje/brdski biciklizam

Svjetski dan turizma, 27.septembar

Svjetski dan turizma u Prijedoru

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) poziva ljude širom svijeta da 27. septembra učestvuju u Svjetskom danu turizma. Generalni sekretar UNWTO-a svake godine šalje poruku široj javnosti kako bi obilježio taj događaj. Mnoga turistička preduzeća i organizacije, kao i državne agencije sa posebnim interesovanjem za turizam, događaj proslavljaju raznim posebnim događajima i proslavama.
Turizam je postao jedan od glavnih aktera u međunarodnoj trgovini i istovremeno predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda u mnogim zemljama u razvoju.
UNWTO je krajem septembra 1979. godine odlučio da uspostavi Svjetski dan turizma, koji se prvi put proslavio 27. septembra 1980. godine. 27. septembar izabran je za datum Svjetskog dana turizma, jer se taj datum poklapao sa važnom prekretnicom u svjetskom turizmu: godišnjicom usvajanje statuta UNWTO a 27. septembra 1970.
UNWTO smatra da je datum Svjetskog dana turizma pogodan jer dolazi na kraju velike turističke sezone na sjevernoj hemisferi i početka turističke sezone na južnoj hemisferi, kada je turizam od velikog interesa za mnoge ljude širom svijeta, posebno putnici i oni koji rade u turističkom sektoru. Svake godine ima drugačiju temu. UNWTO odabrao Indiju za zemlju domaćina za proslavu Svjetskog dana turizma 2019. na temu 'Turizam i poslovi: bolja budućnost za sve'. Ove godine Svjetski dan turizma u RS je u organizaciji TO Prijedor.

 


  Vijesti